Dobā demokrātija Bulgārijā

Ежедневните антикорупционни протести срещу управлението на Бойко Борисов все още са голяма новина в България. Двубойните твърдения за корупция, отправени от левицата и десницата, също подчертават липсата на жизнеспособни политически опции, като социалното неравенство и нарастващите нива на бедност не получават политическо внимание.

Другата седмица Jacobin пристига. Вземете хартиен и цифров абонамент днес.

Ежедневни митинги в цяла България вече над 100 дни искат оставките на премиера Бойко Борисов и на депутата Иван Гешев. Партията на Борисов “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) е дискредитирана след скандали за корупция и укриване на данъци, противоречиви проекти за развитие на Черно море и дълбока социално-икономическа криза. Половината от доходите на българите са засегнати от пандемията, показва проучване на Европейския парламент. Организаторите на протеста избягват да критикуват конкретни политики или реакцията на администрацията срещу COVID-19, вместо това описват правителството като нелегитимно.

Над 65% от хората подкрепят протеста при този сценарий. Това, което искат българите, е по-малко очевидно. Левите и десните опозиционни сили искат бързи избори. Тези сили се присъединяват към правителството и Гешев, за да обещаят “равенство пред закона”, като същевременно игнорират огромното социално неравенство. Ниските заплати, значителната безработица и провалената здравна система засягат мнозинството българи, но нито една от партиите в парламента не се занимава с тези проблеми.

Българската политика е ограничавана повече от 20 години. Посткомунистическата Българска социалистическа партия избягва да използва социалната държава за борба с неравенството и бедността от страх да не бъде идентифицирана със старата социалистическа диктатура. Никой истински актьор на политическата сцена не може да се справи със социалните проблеми на демонстрантите или да предложи сериозни средства за защита.

Малко опции

Докато все по-малко хора се включват в ежедневните протести в София, артистите и културните среди подкрепят техните искания. Студенти протестираха с искане за оставката на правителството пред Софийския университет. Най-важното е, че движението е популярно в областните центрове на България.

Популярността на исканията на движението и силното им медийно присъствие тласкат партиите от целия спектър да се обърнат срещу сегашното правителство. И левите, и десните български евродепутати настояват ЕС да осъди липсата на демократичен надзор над българския главен прокурор, лошото преследване на корупцията по високите етажи на властта и подкопаването на свободата на печата. Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), част от която е ГЕРБ, отказа да подкрепи предложението, но то беше прието с гласовете на либералната група Обнови Европа, социалистите и демократите и Зелените – Европейски свободен алианс (ЕСА). ).

ГЕРБ и няколко от левицата разкритикуваха тази инициатива като инфантилен, самоколонизиращ рефлекс за търсене на благоразположението на Запада. Този ход отслаби репутацията на ГЕРБ като Ангела Меркел и балкански партньор на ЕНП. През септември членът на ХДС Гюнтер Крихбаум, председател на комисията по европейските въпроси на германския парламент, подчерта опасенията относно корупцията и върховенството на закона в България.

Борисов (Гети) )

Обратно в София Борисов отказва да се оттегли, заявявайки, че би било безотговорно да го направи на фона на епидемията от коронавирус. Коалиционният партньор на ГЕРБ, твърдо дясната ВМРО – Българско национално движение, отчаяно иска да се вкопчи във властта. Депутатите от партията призоваха за конституционна поправка, която да изясни, че бракът е между жена и мъж, което прави еднополовите съюзи невалидни. Настояваха и за доброволна военна служба. Партията също така стартира кампания срещу нова книга за сексуално образование на тийнейджъри, твърдейки, че “насърчава мастурбацията”.

Дяснолибералното ДПС, което обикновено подкрепя законопроектите на ГЕРБ, също призова за оставките на кабинета и председателя на парламента. След като до избори остават няколко месеца, Българската социалистическа партия (БСП) реши да предизвика правителството, като се опита да спечели доверието и гласовете на демонстрантите и техните поддръжници. На скорошна парламентарна среща с главния прокурор депутати от БСП го обвиниха, че не работи независимо от политически и корпоративни интереси.

Управляващата коалиция, която включва ГЕРБ, ВМРО – Българско национално движение и НФСБ, има малко политически партньори въпреки дребните идеологически разногласия с техните опоненти. Засега имат парламентарно мнозинство и могат да разчитат на стабилност до март. Настоящите проучвания прогнозират почти сходни дялове на гласовете за ГЕРБ и БСП, около 24%, следвани от ДПС, „Има такъв народ“, дясна протестна партия, създадена от популярна токшоу личност, и дяснолибералната Да, България (“Да, България”), която играе основна роля в протестите.

Илюзия за правно равенство

След падането на социализма през 90-те години се появи силен политически консенсус, че ролята на държавата е да насърчава равенството пред закона иборба с корупцията. Официалните политици пренебрегват огромното социално неравенство в страната поради този консенсус. 30% от българите живеят под прага на бедността, а 70% не могат да си позволят приемливо ниво на живот, сочат актуални данни. Разликите между ляво и дясно стават все по-безсмислени, което позволява на десните партии да приемат мерки за социално подпомагане, за да спечелят пенсионерите.

Критиките на БСП към главния прокурор Иван Гешев се съсредоточават върху селективното му преследване на олигарси (почти единствено съперници на други близки до правителството предприятия) и предполагаемите му неограничени правомощия и фактически имунитет от държавно преследване. Гешев смята, че българският Наказателен кодекс и НПК, които той нарича социалистически останки, се нуждаят от твърде много доказателства. Това отвращение към справедливия процес (Гешев казва, че социалистическите съдебни процеси са пример) е основен източник на спорове.

Антикорупционната реторика е друг резултат от политическия консенсус в България, но понякога е противоречива. На неотдавнашно парламентарно изслушване Гешев, самият той редовно обвиняван в корупция, рекламира “удивителните и несравними” успехи на прокуратурата в борбата както с “ежедневната престъпност”, така и с мащабни измами, използвайки пари от ЕС. Докато Гешев се хвали с големия брой дела за корупция, заведени пред съда, депутатът от БСП Филип Попов отбеляза огромния брой (често дребни) престъпления, включващи термина, което позволява на прокуратурата да раздува усилията си. От БСП се усъмниха в нуждата от марковия антикорупционен съд на ГЕРБ.

Опозиционните партии от всякакви нюанси осъждат “популизма” на ГЕРБ, когато откликва на прекъсване на социални искания. Тези заклейми отразяват недоверието на опозицията към преразпределителната функция на държавата и нейната неолиберална икономическа визия. Тази есен управляваното от ГЕРБ правителство предложи “закъснели” социални промени, за да облекчи социалните търкания и обществения скептицизъм. Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева препоръча ново вдигане на максималната пенсия, което да бъде подкрепено с малко увеличение на осигурителните вноски. Представителите на “Да, България” нарекоха предложението на ГЕРБ “популистка” политика, която ще навреди най-много на най-високите доходи, въпреки факта, че те ще се възползват от увеличение на максималната пенсия по-късно.

Десните и БСП атакуваха неотдавнашното предложение на правителството за временно изплащане на детски надбавки на всички семейства, независимо от икономическото им ниво, заявявайки, че „тайната цел“ на предложението е да се купят гласове на наближаващите избори. Подобна критика твърди, че социалните подаръци са корумпирани. Администрацията формулира предложението като справедливо отношение към всички семейства и деца, застрашаващо прогресивния характер на българската социална държава.

Всички основни политически играчи, леви или десни, пренебрегват факта, че социалната справедливост изисква неравностойни права. Привидното „еднакво право” на обезщетения пренебрегва българите с деца, които се нуждаят от повече помощ. Конституцията на България предлага на майките платен отпуск, безплатни акушерски грижи и облекчени условия на работа. Той също така защитава сираците, възрастните и хората с увреждания. Това, че правосъдието често се нуждае от различно третиране, не е спорно, освен за онези, които провъзгласяват равенство пред закона, за да оправдаят социално регресивни практики.

Друга политика?

Докато управляващата коалиция се бори да си върне обществената подкрепа с реформи в социалната политика, БСП, номинално „социалистическа“ и основната лява опозиционна партия в страната, не прави достатъчно, за да се хареса на своя традиционен избирателен кръг, съставен предимно от пенсионери и леви и лишени от избирателни права избиратели. В разгара на пандемия, когато повече от половин милион българи не са здравно осигурени и не могат да получат достъпни грижи (предвижда се бройката да нарасне с 15% до края на годината), повечето партии не правят много в подкрепа на хората, засегнати от Социално бедствие, предизвикано от COVID-19.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се препъва в собствените си архаични социални убеждения в иначе основателното си възмущение от цинизма на управляващите. Съвсем наскоро тя призова председателя на ГЕРБ Цвета Караянчева да подаде оставка в отговор на острите сексистки изявления на премиера Борисов по неин адрес.

БСП се придържа към политически консенсус, който набляга на равенството пред закона, а не на социалната справедливост чрез политически действия. Затова реши да се заеме с абстрактни теми като върховенството на закона и разделението на властите. Това остави партията без основна програма, която да я обособи като социална опозиция. Изключването от Нинова на прогресивните и леви членове на БСП прави подобен ход много по-малко вероятен.

Главният прокурор се зарича да преследва всички престъпници, богати или бедни. Равнопоставената сила на прокуратурата в преследването на справедливостта е проблемът. Дори ако престъпните приватизации или укриването на корпоративни данъци се преследват правилно, те причиняват различни и по-тежки социални щети. Главният секретар на МВР наскоро каза “Правилата важат за всички, независимо дали са милионери или честни” В България важи “равно правосъдие”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp