Троянските тайни в България

Една от основните църкви на Троянския манастир. снимки на Моника Ваклинова. Троян: рай за етнографията в планината. Районът на Ловеч, който е удобно разположен в Северна Централна България, съдържа очарователния град Троян.

Един от най-живописните градове в България е този. Една от многото причини, поради които Троян е толкова популярен сред туристите, е, че се намира в средата на планината, където има красива природа и прохладен въздух.

От епохата на палеолита

Троян е удобно разположен близо до София, столицата на страната, и е само на 155 километра. 21 194 души са населението на града през 2011 г. Районът има дълга история. Има конкретни доказателства, че е обитаван още през далечния палеолит. Траките пътуват дотам по река Осъм през бронзовата епоха.

Там са открити няколко оръжия, бронзови съдове и накити като доказателство за присъствието на траките.

Троян започва да развива занаятите си с началото на османското владичество. Така се създава и работи и сега Керамичната троянска школа, което е невероятно дълъг период от време. Икономиката на град Троян е добре развита.

Тук направени столове

Известен е с това, че е най-големият български център за производство на столове от масив. И туристите, и българите обичат да посещават града. Планинският и селският туризъм са основните причини, поради които хората го обожават. Градът и непосредствената му околност предлагат голямо разнообразие от събития и атракции.

Троянският манастир

Въпреки че официално е известен като манастир “Успение на Пресвета Богородица”, хората често го наричат ​​Троянския манастир. Този трети манастир в България е един от най-големите. Построен е през 16 век, което го прави един от най-старите манастири в нацията.

Българският Троянски манастир

Троянският манастир

Троянският манастир се намира до Орешак, една от най-известните забележителности на Троян, на брега на река Черни Осъм. По време на Възраждането в края на османското владичество една от основните църкви на манастира е възстановена.

Манастирът е изографисан от известния художник Захари Зограф, който му придава невероятния облик. Богородица Троеручица, една от първите икони в българското православие, се съхранява в манастира и се счита за свещена реликва. Една от задължителните забележителности на Троян е Троянският манастир. Намира се в Централна Стара планина, която е спираща дъха красива местност. За тези с чувство за приключения, които се наслаждават на преходи и красотата на природата, това е идеалното място. Има много интересни места за разглеждане.

Редки растения и животни

Той привлича посетители, защото има разнообразие от уникални цветя, очарователни резервати за диви животни и места, където да се отпуснете далеч от суматохата на града.

През 1987 г. е създаден резерват Козя стена („о тена“). Основно е създаден, за да защити вековните букови гори. Освен това има много диви кози, точно за това е кръстено това интригуващо светилище. Планинарството е много популярно в района.

Друго очарователно животинско убежище се нарича Стенето (“тенето”). Създадена е през 1979 г. за опазване на горите от бук, габър, бряст и клен.

Хората често срещат няколко елена, мечки, зайци, соколи и други същества на това конкретно място. Освен това тук се намира очарователната и уникална пещера, известна като “Райчова дупка” (“аова дука”). Паркът принадлежи към семейството на ЮНЕСКО.

В тези райони има много хижи, където гостите могат да нощуват и да се отпуснат.

(еклемето) Beklemeto

Най-високата точка на Троянския проход, на 1590 метра надморска височина, е в местността Беклемето, която е на 20 километра от Троян. Както през лятото, така и през зимата е идеален за всякакъв вид туризъм. Най-добрите писти за ски бягане в България можете да намерите тук. Виа Траяна, древен път с богата история, все още съществува на парчета.

Thousra (остра)

Троян е на 12 километра от Состра, бивш римски град. Произходът му датира от втори век след Христа. Съществува от около 300 години. Всъщност това е шестата крайпътна спирка по историческата Виа Траяна в древен Рим. Според митологията тук са отсядали множество императори и благородници; за тях това приличаше на крайпътен хан.

Там всъщност можете да видите укрепен лагер, структури на село и участък от стар път. Сградата на църквата Свети Георги също е задължителна. От понеделник до петък това величествено и остаряло място е отворено за гости срещу такса от около 1 евро или 2,00 лева. Вземете фотоапарата си със себе си, защото мястото е идеално за правене на зашеметяващи снимки.

(илика) Чифлика

Друго китно село в Троянско е Чифлика. Той е част от Национален парк Централен Балкан и се намира само на 16 км на града. Тъй като бяха открити керамични артефакти, се предполага, че там някога е имало тракийска колония.

В близост има много прекрасни спа хотели и голям минерален извор, които са идеални за почивка и релакс. Интересен е фактът, че еделвайсът, планинско цвете от семейство маргаритки или слънчогледови, е едно от последните, които се виждат и виждат в Европа.

Водопади

Троян е дом на един от най-красивите и спиращи дъха водопади. Думата за него е Skoka (кока). Водопадът се издига на 12 метра над земята. Не се колебайте да посетите, защото това е идеалното място за повече от туристи, защото е удобно достъпно дори с кола. Природният свят е изключително интригуващ.

Троянски мост през нощта.

Райското пръскало, също величествен и известен водопад (аското рскало), е друг. Тъй като е най-високият водопад на Балканския полуостров, този е забележителен. Намира се в територията на Национален парк Централен Балкан и е част от Стара планина.

Плисъкът на водопада може да ви даде фантастично усещане, защото е изключително впечатляваща гледка.

Всички хора, които обичат преходи, екотуризъм и парапланеризъм, трябва да посетят това място. Лятото е предпочитаният сезон за посещение на водопада. Връх Ботев, най-високият връх в Стара планина, и екопътека “Бяла река” са още две интересни локации в близост.

Едно от последните места, където можете да пиете кафе на плажа, е Троян. Тази марка кафе се споменава в няколко датирани градски легенди. Според легендата кафето трябва да се сервира с бял сладък мармалад и чаша студена вода.

Научете повече за кафе културата в България.

Кафето се приготвя като се вари върху горещ пясък и се върти на 360 градуса. Емоцията е отчетлива и трябва да се види, усети и вкуси. Това е идеалното място за почивка след труден ден. Приятният разговор с приятели може да започне на чаша кафе.

Спорт

Троян е оживен мегаполис. Това е идеалното място за приятни разходки и разглеждане на квартала. Тъй като е планински град, той е чудесен и за планинарство.

Ориентирането обаче е най-добре развитият спорт в Троян. Когато градът е създаден през 1950 г. като клуб по ориентиране, всичко започва. Този спорт тук се практикува от цели поколения.

Пещерната индустрия в града, създадена през 1960 г., е друг завладяващ и харесван спорт. Тук в Троян се намира един от най-добрите клубове по карате в България. Както виждате, Троян е пълен с изненади, така че посетителите никога не скучаят.

конвенционална кухня

В българската традиционна кухня има различни рецепти, характерни само за троянчани, като повечето от тях се предлагат само в града. Първото ястие се нарича “Лучник” (или “уник”). С лук, чушки и магданоз се прави с баница. Включват още орехи и разнообразие от пресни подправки в Троян.

Втората рецепта изисква специален сорт гъби, наречени челадинки (“еладинки”), които се използват в гъбена супа. Третото ястие е също толкова вкусно. Не пропускайте да опитате и супа от чукан боб и коприва.

Царят на традиционните троянски ястия е последната рецепта. T е глинен съд, съдържащ свинско месо, зеленчуци и сушени сини сливи.

Може да звучи странно, но това са изключителни и необичайни ястия, които или не могат да бъдат намерени никъде другаде, или няма да бъдат същите, ако ги намерите.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp