ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ

България всъщност е една от любимите ми нации в Европа, въпреки че често е пренебрегвана от туристите.

Малко тълпи и голямо разнообразие от дейности на разумни цени могат да бъдат намерени тук, защото това е скрит скъпоценен камък. Нямах големи надежди, когато отидох, но бях поразен от достъпността на страната, завладяващата история, живописните планини, черноморските плажове и оживения нощен живот.

Накъдето и да погледнете в България, от старите неолитни градове през енигматичните тракийски гробници до крепостите, построени от могъщи царе, можете да видите доказателства за богатото минало на страната. Дори най-малките, незабележими църкви съдържат сложно религиозно изкуство, като картини на светци и живи стенописи.

А ако обичате да сте на открито, има много планински вериги в цялата страна, които предлагат разнообразни пешеходни преходи.

Накратко, България е прекрасна и не мога да я възхвалявам. Избягвайте да се движите с висока скорост. Тук има какво да се види и направи.

Пътеводител за България може да ви помогне да организирате пътуването си, да намерите сделки и да извлечете максимума от времето си в това недооценено място.

Топ петте неща, които трябва да направите и видите в България

Открийте София

Оживената столица на България, София, е дом на източноправославни църкви, музеи, модерни галерии, заведения за хранене и нощни клубове. Не бива да пропускате Националната художествена галерия и храм-паметника Александър Невски.

Разпуснете във Варна.

През лятото, когато туристите се стичат по плажовете на града, Варна се превръща в популярно място за почивка. Обичах да изследвам улиците на града, да ходя до Римските бани, да се разхождам из огромния централен парк и да си почивам край морето.

Отидете в Пловдив.

Най-старият непрекъснато населен град в Европа е Пловдив, вторият по големина град в България. Не забравяйте да разгледате Археологическия музей, Римския амфитеатър и Централната градина на Цар Симеон.

Посетете Велико Търново, бр. 4

Велико Търново, бивша столица на Българското царство, днес е живописен колежански град. Калдъръмените алеи, руините на древния замък, старинните кафенета и съседните планински преходи компенсираха липсата на активност тук.

Изследвайте Рила планина

С връх Мусала, издигащ се на около 10 000 фута над морското равнище, Рила планина е най-високата планинска верига на Балканите. Можете да отидете на еднодневна екскурзия до върха или да опитате един от по-лесните планински преходи. Манастирът, водопадът Скакавица и циркусът на Седемте езера са други акценти.

Други атракции и дейности в България

  1. Разгледайте Музея на социалистическото изкуство.

Този музей в София показва произведения на изкуството, създадени по време на комунистическата епоха в страната (1944-1989 г.). Червената звезда на щаба на комунистическата партия и огромната статуя на Ленин, която първоначално се е издигала в сърцето на града, са част от голям парк със скулптури на открито. Там ще откриете разнообразна пропаганда, както и филми, изображения и др. Входът е 6 лв.

  1. Планински поход в Балкана

В средата на България е тази верига от планини. Той обхваща разстояние от 6950 километра и е част от легендарния Европейски маршрут на дълги разстояния (E3), който пътува надолу по главното било на планината до бреговете на Португалия (4320 мили). Намерете базов град като Априлци и започнете разходката си от там за по-кратки дневни преходи. Както разходката до Водните дупки, така и връх Ботев са много харесвани излети.

  1. Посетете черноморските плажове

Черно море минава по този участък от 402 км (250 мили) от българското крайбрежие. Това крайбрежие има чисти, пясъчни плажове на около една трета от него. Крещящият и задръстен Слънчев бряг трябва да се избягва; вместо това посетете някои от по-спокойните плажове, като плажа Поморие или плажа Синеморец Велека.

  1. Презареждане в Балчик

Малък черноморски град Балчик. местоположението на бившата лятна къща на кралица Мария Румънска (1875-1938). Посетете нейния дворец и се насладете на интригуващото сливане на готическа и ислямска архитектура, докато се разхождате по крайбрежната алея. Няма много стаи, но тези, които имат, имат автентични произведения на изкуството и обзавеждане на кралица Мария. Има и ботаническа градина с около 600 различни вида растения. Входът е 10 лв.

Каране на ски.

По размер трите най-големи курортни града в България са Банско, Боровец и Пампорово. Поради най-дългите ски писти в курорта и достъпността от София за един ден, Банксо е предпочитан от повечето посетители. Bankso разполага с редица мотели и евтини възможности за настаняване, въпреки че градът не е особено привлекателен. В Банско еднодневната ски карта струва 56 лв., а в Боровец и Пампорово – 62 лв.

  1. Отделете малко време, за да оцените розите на Казанлък

Фестивалът на розата се провежда в Казанлък от 1903 г., а България е на едно от първите места в света по производство на розово масло. Местната общност е домакин на това мащабно международно събитие, което привлича десетки хиляди посетители през първия уикенд на юни. улично шествие, акапелни хорове, фолклорни изпълнения, художествени представления, изложби и дори дегустация на вино са сред обичаите, свързани с избора на рози. По-голямата част от събитията са безплатни, което е най-добре!

  1. Отидете до Археологическия музей във Варна

Варненският некропол, праисторически археологически обект, съхраняващ най-старото обработено злато в света (7000 години), се съхранява във Варненския археологически музей. В 62-те гробници е намерено златото (по онова време е имало обичай хората да се погребват с дарове). Наред с необичайни предмети като римски хирургически инструменти и праисторически елинистически надгробни плочи, има и сложни бижута и други антики. Входът е 10 лв.

Обърнете внимание на Стара Загора.

Малък град в южната част на България, наречен Стара Загора, е известен с ежегодния си цъфтеж на липа, която издава невероятен цветен аромат, който съчетава орлови нокти и жасмин. Историческата значимост на Стара Загора е това, което най-много ме привлича. Освен че в миналото е служила като решаваща кръстовище за римляните, османците и траките, Стара Загора е дом на някои невероятни праисторически артефакти, включително надгробни могили на 8000 години. На една от тези археологически могили са Музеят на неолитните жилища и руините на къща. Посещенията струват 5 лв. и са изключително образователни.

  1. Посещение на Бачковския манастир.

В близост до Пловдив се намира 1083-годишният Бачковски манастир (въпреки че по-голямата част от него е построена от 17 век). Църквата “Света Богородица”, чийто интериор е изцяло украсен с живи стенописи, рисувани от Захари Зограф през 1850 г., е основната привлекателност на манастира. Има много стенописи, изобразяващи историята на сградата в трапезарията, трапезарията. Много поклонници посещават църквата, за да отправят молитви пред обкованата в злато и сребро Мадона. Манастирът може да се посети безплатно, но входът за музея и трапезарията на място се заплаща съответно 2 и 6 лв.

  1. Разгледайте етнографския музей на открито Etâr

Пресъздаден български град с калдъръмени улици и стотици традиционни магазини и работилници за обущари, кожухари, стъклари, бижутери, кожари, грънчари, пекари и други може да се намери в етноселището Етър от 19-ти век в Северна България. Движещите се изпълнители, облечени в старинни костюми, създават впечатлението, че сте пътували назад във времето (или поне на снимачна площадка). Могат да бъдат разгледани традиционни домове, които са вярно реконструирани, а някои от работилниците все още имат течаща вода. Въпреки че е малко скъпарски, тук можете да получите страхотни ръчно изработени стоки. Входът струва 5 лв.

  1. Преход през каньона Емен

Когато сте във Велико Търново, отидете до Еменския каньон на запад. Река Негованка е издълбала каньона, който е осеян с пълноводни реки и красиви водопади, сред извисяващи се варовикови скали. По екопътеката Негованка двучасово изкачване по скали с височина 90 метра води до гледка към каньона и 10-метров водопад. Това е прекрасен район за обиколка пеша!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp