Български банки блокират сметки за криптовалута

Обменниците на криптовалути са със замразени банкови сметки в български финансови институции.
Банковите сметки на най-големите борси за криптовалути в България са замразени, защото българските банки са загрижени за рисковете, свързани с криптовалутите.

Обменниците на криптовалути са със замразени банкови сметки в български финансови институции.

Сметките, притежавани от биткойн борсите в страната, бяха затворени от редица най-известни банки в България вчера следобед. Освен това банките възпрепятстват дейностите по прехвърляне към и от международни биткойн борси, като ги затрудняват. Временно е спряна дейността на фондовите борси в цялата страна, засегнати от емисията.

Обмените за криптовалути, които спомагат за улесняване на транзакциите между криптовалути и традиционни фиатни валути, разчитат предимно на съществуващата парична и финансова инфраструктура. Използването на криптовалути за правене на бизнес, от друга страна, може да бъде по-рисковано предложение поради анонимния характер на криптовалутите и факта, че транзакциите не могат лесно да бъдат анулирани.

Тази седмица най-известните финансови институции в България стигнаха до извода, че трябва да премахнат тази опасност. Ясно е, че най-големите банки в България положиха концентрирани усилия, за да стигнат до извода относно бързото блокиране на сметки, контролирани от български борси за криптовалута. Това решение стана ясно от факта, че опитът беше направен.

Въпросното поведение няма никакво отношение към изрична правителствена политика или регламент по какъвто и да е начин. Изглежда, че участващите банки се стремят да ограничат риска, като избягват финансови транзакции, включващи биткойни и други криптовалути. Това би имало смисъл.

Кой точно участва в това начинание?

Съобщава се, че администраторът на биткойн общност в България е заявил в публикация, че всички български банки са затворили сметките на всички и всички фирми, чиито операции включват покупка и продажба на биткойн. Наред с ПИБ, редица от засегнатите фирми посочиха Обединена българска банка (ОББ) като още една от финансовите институции, които им пречат да получат достъп до сметките си.

Съобщава се, че Невен Дилков, за когото се твърди, че е управляващ директор на една от засегнатите компании, е написал в публикация, която е част от същата тема на сайта Bitcoin, че въпреки че ОББ също е спряла техните сметки , не всички банки в страната заемат толкова твърда позиция:

„Говорих както със Societe Generale, така и с Piraeus поотделно и нито една банка няма проблем с предприятия, работещи с криптовалути“, добавя авторът. „Говорих със Societe Generale и Piraeus поотделно.“ „Откриването на банкови сметки от [тези компании] не е строго забранено.“

В резултат на репресиите тази седмица редица борси за криптовалута бяха принудени да затворят вратите си, включително Cix.bg, Crypto.bg и Cryptobank.bg, наред с други. Според информацията, предоставена на уебсайта им, последният все още е отворен за бизнес; въпреки това ePay е единственият начин за плащане, който се приема.

Освен това борсата временно преустанови търговията с етер, както и с биткойн поради претоварване на мрежата, причинено от CryptoKitties. Това е в допълнение към търговията, която вече се извършва в биткойн. Това е в допълнение към спирането на търговията, което беше наложено на биткойн.

Coinbase и LocalBitcoins са две възможности, които българите, които искат да търгуват националната си валута за биткойни, все още могат да преследват.

Отделно, биткойн и България наскоро бяха в заглавията в резултат на правителствена атака, извършена през месец май в България. Нападението е извършено на място в България, където се търгуват биткойни. Поради неотдавнашния скок в стойността на биткойн, 200 000 биткойна, които бяха иззети от българските правоприлагащи органи през май като част от поредица от обиски, сега струват повече от 3 милиарда долара. Тези биткойни са иззети при поредица от обиски, проведени в България.

Общата стойност на артикулите, които бяха конфискувани по време на нападенията, беше само 500 милиона долара, но тази сума предполага шесткратно увеличение на стойността на тези предмети от времето на нападенията. Засега не е съвсем ясно какво иска да направи българското правителство със запорираните средства, но е ясно, че възнамеряват да направят нещо с тях.

ETN, базирани на криптовалути, са достъпни за български инвеститори

Пазарните курсове на биткойн (BTC) и етериум (ETH) се следят от Българска фондова борса (БФБ), която започна да търгува с активи в криптовалута (ETH). Според изявление, което беше публикувано миналия четвъртък, „Инвеститорите, които търсят подходящи иновативни крипто продукти, вече могат свободно да търгуват с осем крипто борсово търгувани банкноти (ETN).“

Според апрессъобщение на Българска фондова борса (БФБ), с въвеждането на тези инструменти българският фондов пазар следва стъпките на големите европейски борси като Deutsche Borse и Euronext, които направиха същото преди две години. В отговор на този последен обрат на събитията изпълнителният директор на БФБ и проф. д-р Маню Моравенов направи следното изявление:

Ние сме в състояние да задоволим нарастващото търсене на крипто базирани инструменти на пазара с новите предложения от BSE International. Ние сме развълнувани, че сме в състояние да предоставим допълнителен актив за търговия с криптовалути днес, което ще направи процеса по-малко сложен и по-удобен за всички заинтересовани инвеститори.

Моравенов уточни, че инвеститорите ще могат да влагат пари в цифрови активи чрез използването на ETN, без да се налага да придобиват и държат крипто портфейли или криптографски ключове. Това стана възможно благодарение на ETN. Изпълнителният директор подчерта, че едновременно с това те ще имат достъп до крипто инструменти, които са в съответствие с приложимите разпоредби.

Според Българската борсова организация търговията с крипто-базирани ETN е продължение на дългосрочните отношения на БФБ с Deutsche Borse и маркет-мейкъра Tradegate AG. Според съобщението това ще гарантира, че инструментите за криптовалута имат адекватна ликвидност. По информация на БФБ сделките се извършват по време на редовната борсова сесия в евро.

След като разкри в скорошно интервю за Bloomberg, че българската нация, която се намира в Югоизточна Европа и е членка на Европейския съюз, проучва възможности за улесняване на разплащанията с криптовалута, българският финансов министър Асен Василев вече започна да предлага обмен- търгувани банкноти или ETN.

Според Василев, който е и вицепремиер, система за извършване на плащания с криптовалути може да бъде внедрена “в краткосрочен и средносрочен план”. Той каза още, че изпълнителната власт в София вече се занимава с темата с Българската народна банка, както и с лидерите от крипто бизнеса в страната.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp