Биткойн резерви в България

Биткойн холдингите в България надхвърлят златните резерви

В България, София

България е страната, чиито биткойн притежания за първи път в историята надминаха златните й резерви. В сравнение с техните 40 тона златни резерви, се смята, че страната има повече от 200 000 биткойни, които в момента струват приблизително 2 милиарда долара.

За първи път една национална държава има повече пари в биткойн резерви, отколкото има в златни.

Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) заяви това в изявление за пресата от май 2017 г. под заглавие „Повече от 200 000 биткойна на стойност 500 милиона щатски долара откри българската полиция“. След това добавиха:

„Със съдействието на SELEC българските власти завършиха ефективно съвместното разследване…

Организираната престъпна група са формирани от български граждани, свързани с бившата югославска република Македония, Република Гърция, Румъния и Република Сърбия.

За да се въведе вирус в компютъризираните митнически системи, във всяка от засегнатите нации беше назначен корумпиран митнически персонал. След като вирусът беше на мястото си, престъпниците успяха да извършат редица трансфери от разстояние, тъй като изглеждаше в митническата система, че товарът вече е проверен и одобрен.

Над 100 места, заподозрени и автомобили са претърсени от българските власти. Иззети са значителни парични средства, инструменти, средства за комуникация, компютри, таблети, банкови записи и др.

Установено е, че членовете на организираната престъпна група са закупили около 200 000 биткойни във виртуалния свят с приходите от незаконните си действия.

Цената на един биткойн в момента се оценява на $2354 USD. Поради трудността да бъдат наблюдавани и следвани, нарушителите предпочитат да инвестират или спестяват пари, използвайки биткойн.

От органите на реда споменават още, че са били конфискувани “оборудване, устройства за комуникация, лаптопи, таблети”, но не навлизат в подробности как са открити тези биткойни. Вместо това те показват изображения на парите, които са били възстановени.

Несигурността заобикаля действителния характер на устройствата или оборудването, но източниците идентифицираха 213 519 биткойни, които по това време бяха оценени на около половин милиард долара.

Тези биткойни струват повече от 2 милиарда долара при текущата цена. Що се отнася до златните запаси, България сега притежава 40 400 килограма злато, оценени на 1,8 милиарда долара.

За първи път в света това означава, че биткойн притежанията на България струват повече от техните златни резерви, поддържайки книжните им пари по необичаен начин. Българското правителство обаче изглежда малко стеснително в цялата работа.

Какво точно е биткойн?

Международните крипто и други медийни сайтове подхванаха историята месеци след гореспоменатото изявление за пресата на европейския правоприлагащ орган, който твърди, че е сътрудничил на българските власти.

Coindesk заяви, че български служители са иззели 200 000 биткойни в разгара на пазара на криптовалута през декември 2017 г.

Изглежда, че Coindesk научи за това, след като прочете материал на престижния разследващ вестник в България Биволъ, който отрази запитване за информация относно тези 200 000 биткойна през ноември 2017 г.

Много груб превод на казаното от Биволъ гласи: „В отказа за предоставяне на публична информация МВР пише, че исканите данни са конкретна информация от разследване по наказателно производство – следствено дело по описа на Следствения отдел на СКП. .”

Само един ден след публикацията на Coindesk, Дневник, местна българска медия, съобщи:

“В хода на разследването на кибератаката срещу Агенция “Митници” през май, прокуратурата не е иззела биткойн. Това разкри днес шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Всичко се промени, когато Биволъ изрази раздразнението си с измамен доклад на 1 април, в който се твърди, че биткойните са били тайно продавани, за да се плащат нови ескадрили на военновъздушните сили, а президентът ще даде награда на себе си и на други служители.

След това отличният биткойнист демонстрира своите невероятни изследователски умения, като отбеляза гореспоменатата първоаприлска шега като нещо като реакция на нашето собствено парче.

Как се справи България?

Отдавна е известно, че нищо, което един мъж или жена може да фантазира, не е по-вълнуващо от реалността. Така че не е ясно какво точно се е случило.

Заглавието на прессъобщението на европейската правоприлагаща агенция е много смело и ясно. Там ясно се посочва, че повече от 200 000 биткойни са открити от български служители.

Дори след като получи много внимание и минаха много години, прессъобщението все още е валидно и все още казва същото без никакви пояснения или поправки.

Така че, вероятно, те все още стоят зад изявленията си. С други думи, освен ако не могат да докажат противното, българската държава като цяло притежава тези биткойни.

ThИзявлението на българската прокуратура очевидно е много неадекватно, защото не обяснява защо европейската правоприлагаща агенция първоначално е твърдяла и продължава да твърди, че тези биткойни са открити.

Разбира се, когато става въпрос за публичен блокчейн, обикновеният отказ не е точно как работят нещата. Тъй като можете да преместите 1 BTC и никой разумно не би могъл да разбере дали сте го доставили на друг собственик или не, биткойнът може да бъде невероятно частен за малки суми.

Огромни суми са трудни за преместване, тъй като всеки ще може да докаже, най-малкото без сянка на съмнение, дали преди това са били собственост на някой друг и ако да, защо.

Превръщане на публичната книга на биткойн в прозрачност за силните и поверителност за обикновените хора.

Като се има предвид, че не е съвсем ясно как опитните хакери са се сдобили с този биткойн, последното вероятно е причината да не разкриват адресите.

Друго предимство на биткойн е, че можете да видите напредъка му от началото на ерата на криптовалутите. Следователно всяко неетично действие може в крайна сметка да бъде доказано в блокчейна. България е уважавана европейска нация, която се очертава като нещо като технологичен център.

Това е така, защото оставя трайни следи, които всеки може да изследва. Ето защо имаме съмнения, че избраните служители там биха ограбили това, което в много отношения е най-отворената счетоводна книга в света, когато става въпрос за големи суми.

Както заяви МВР, вероятно вместо това се водят съдебни дела, преследвания, разследвания и други неща. По този начин те избират – вероятно с голямо основание – да запазят мълчание за момента относно най-големите си притежания в историята.

Въпреки това, логично ние и всички останали ще трябва да заключим, че българското правителство разполага с тези монети и, за първи път в света, че тези монети струват повече от целия им златен резерв на националната държава, докато не обяснят задоволително защо европейското правоприлагане агенция каза това, което каза или покаже точно какво се е случило в блокчейна.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp